返回列表 回復 發帖

技術動作請教~~剎制

我見有d 鞋無剎制膠 我想問下係唔係唔同剎制膠都有其他方法停?.? 我通常都係用剎制膠慢慢停, 一係撞埋牆= =" 想請教一下...有片就更好, thx^_^
T剎 者以~雙腳以一橫一直好似個"T"字咁剎制~(通常打橫果隻腳係後面) 重心唔好放係打橫既腳到~唔係好易p~
係bor@_@ 我就係諗極都諗唔明橫果隻腳...我放o係前面, 成日都p= ="" 原來係後面...!!!! 最衰落緊雨~"~ 過幾日我要試下!! 係呢, 咁會唔會好傷個輪? 拖住去@_@" 橫腳會係用力壓停 定係 貼住地慢慢磨擦停?
所有動作都會為輪子帶來傷害:sad 磨到咁上下,就張個轆反反佢 [ Last edited by Ray on 2006-5-28 at 04:35 PM ]
肥仔~~肥仔~~~
橫腳會係用力壓停 定係 貼住地慢慢磨擦停?? 兩個都無所謂既~~ 不過記緊重心多放係前腳~~ 我未識之前重心放係後腳 傷輪 + p左n次 :cry2
Originally posted by Ray at 2006-5-28 04:34 PM: 所有動作都會為輪子帶來傷害:sad 磨到咁上下,就張個轆反反佢 [ Last edited by Ray on 2006-5-28 at 04:35 PM ]
咁又係喎...:duno 不過橫放, 感覺個輪好受力好傷:what:arr
Originally posted by yu at 2006-5-28 04:43 PM: 橫腳會係用力壓停 定係 貼住地慢慢磨擦停?? 兩個都無所謂既~~ 不過記緊重心多放係前腳~~ 我未識之前重心放係後腳 傷輪 + p左n次 :cry2
嗯, 我會緊記:bigg 我一直都靠舊膠停, 停得太慢~"~ 下次有新招練~~yeah:razz
Originally posted by beakspider at 2006-5-28 05:17 PM: 嗯, 我會緊記:bigg 我一直都靠舊膠停, 停得太慢~"~ 下次有新招練~~yeah:razz
T-Stop 都唔會停得快:cry2
肥仔~~肥仔~~~
Originally posted by Ray at 2006-5-28 07:08 PM: T-Stop 都唔會停得快:cry2
o下@_@ 成排輪橫放...唔係好大阻力咩? 唔快:what:what 停o既方法仲有無技巧架:amu
Originally posted by beakspider at 2006-5-28 19:35: o下@_@ 成排輪橫放...唔係好大阻力咩? 唔快:what:what 停o既方法仲有無技巧架:amu
輪子是圓的, 成排輪橫放都係得四個支點貼地. 而且輪子不是車軑不是象膠做 磨擦力不足. 仲有唔好忘記, 你另一隻腳還是向前溜, 你只一隻腳90度平方沒有足夠0既制動力做成快速的停頓. 由於重心不能全方在橫放的腳, 加上T剎的姿勢亦不易於發力, 想靠用力來增加磨擦力較果並不太過理想. 況且過度用力亦會增加你停頓腳的壓力同負擔. T剎只適宜用來控制速度, 而不是急停. 要急停唯有增加磨擦面及更改反作用力的角度. 如果你有讀physic 應該明白. 你只要幻想一下電單車轉彎時架車係點樣擺你應該會明白. 技巧方面還是讓其他高階的會員回答和指導你吧.